Doopsgezinden in Utrecht

Opgericht 19 mei 1639 

De Utrechtse Doopsgezinde Gemeente is opgericht op 19 mei 1639, in 2014 precies 375 jaar geleden. Overigens waren er al veel eerder, in 1530, dopers in Utrecht. Zij kwamen in het geheim bijeen in particuliere huizen en vierden daar doop en avondmaal.

Ter nagedachtenis aan kleermaker Hendrik Eemkens 

In 1562 deed de overheid een inval in het huis van Cornelis van Voordt en nam een aantal aanwezigen gevangen. Een van hen, de kleermaker Hendrik Eemkens, vond op 10 juni 1562 de dood op de brandstapel. Als onderdeel van de jubileumviering van de DGU werd in mei 2014 een steen gelegd op de Neude ter nagedachtenis aan hem en aan alle anderen die om hun geloof gemarteld en omgebracht werden. 

Gedichten op de gevel ter ere van het 375-jarig bestaan

Ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de gemeente werd tevens een gedicht aangebracht op de voorgevel van het kerkgebouw, geschreven door dichter Ingmar Heytze. Het jubileumboekje getiteld En de duif kwam terug – de titel verwijst naar Het Olijftakje, de belijdenis die in 1639 als basis diende voor de vereniging van meerdere groepen dopers – is nog steeds verkrijgbaar. Een tentoonstelling over de geschiedenis is o.a. te zien tijdens Kerken Kijken in de hal van het kerkgebouw.