Filmavond: The Father

12 oktober 2022
20:00
Filmavond
Gemeentezaal van de Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, Utrecht
selective focus photo of brown and blue hourglass on stones

Op woensdag 12 oktober wordt de film The Father vertoond in de Gemeentezaal. Na afloop hebben we een korte nabespreking met elkaar. Wat raakt ons in de film? Waar zien we raakvlakken met ons eigen leven?  

Tijd: 20.00-22.00u. Neem gerust vriend(in), familie of buur mee.

Een korte beschrijving van The Father 

Anthony woont zelfstandig in zijn appartement in Londen waar hij nooit weg wil. Hij kan zich prima  redden en heeft geen hulp nodig. Maar wat doet die vreemde man in zijn huiskamer? Waar is zijn  dochter Anne? Waarom komt die aardige verpleegster niet meer? En waar is zijn horloge?  De film The Father neemt je als kijker mee in de wereld van Antony, die door dementie steeds  meer de grip op zijn leven verliest. Door dit bijzondere perspectief voel je zelf de vervreemding,  achterdocht en angst die Anthony ervaart. Net als hij blijf je aan het eind van de film in verwarring  achter. Tegelijkertijd zie je hoe Anthony’s dochter worstelt met haar liefde voor haar vader en haar  machteloosheid wanneer hij steeds meer in zijn eigen wereld verdwijnt. Is er nog plaats voor haar  eigen leven en op hoeveel aandacht kan haar partner nog rekenen?  

The Father is een aangrijpend verhaal over liefde en verlies. De film werd door bezoekers van  VPRO Cinema gekozen tot beste film van 2021. 

The Father, regie Florian Zeller, scenario Christopher Hampton en Florian Zeller (Oscar voor beste  bewerkte scenario), acteurs Anthony Hopkins (Oscar voor beste hoofdrol), Olivia Colman en Mark  Gatiss, 2020 (in Nederland 2021)