Nieuwe gesprekskring: Hemels groen

In september start een nieuwe gesprekskring aan de hand van het boek Hemels groen: nieuw licht op duurzaamheid als Bijbels thema. Met dit boek verdiepen we ons onder leiding van de auteurs Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf in Bijbelse ecotheologie.

Bestaat dat eigenlijk wel: Bijbelse ecotheologie? In de tijd van de Bijbel was er immers nog geen klimaatcrisis en geen milieuvervuiling. En volgens sommigen, theologen en niet-theologen, zijn Bijbel en christendom juist de oorzaak van de huidige ecologische crises, omdat Bijbel en geloof de mens centraal zouden zetten, waarbij de aarde en haar niet-menselijke bewoners slechts decor en gebruiksvoorwerp zijn. Hoezo kan de Bijbel dan een ‘groene’ boodschap hebben?

De auteurs gaan op zoek naar het ‘groene’ gehalte van de Bijbel. Daartoe lopen ze de hele Bijbel door, van Genesis tot Openbaring. Ze blijven niet slechts haken bij teksten waarin bomen en dieren voorkomen, maar kijken ruimer. Wat is de Bijbelse visie op de schepping als geheel? Welke plaats hebben God, mens, flora, fauna en niet-levende natuur hierin? Hoe verhouden deze zich tot elkaar? Dan blijkt dat ecologie niet een los onderwerp is, maar alles te maken heeft met gerechtigheid en vrede.

Het waardevolle van dit boek is dat het de motivatie voor groen handelen niet legt in angstgevoelens over het voortbestaan van de mensheid en de rampen die ons bedreigen, noch in schuldgevoel door het aanreiken van praktische tips en ‘groen moralisme’ – ben je nog geen vegan? heb je alweer een vliegvakantie geboekt? De motivatie voor groen handelen wordt in dit boek gefundeerd in een Bijbelse visie op de wereld en het leven als geheel. Daardoor wordt ‘groen doen’ een levenshouding die vanuit jezelf komt. Willen in plaats van moeten. Dit maakt dat de boodschap van Hemels groen dieper wortelt en daardoor duurzaam beklijft.

We gaan Hemels groen met elkaar lezen. Voor elke bijeenkomst lezen we een gedeelte thuis. Aan de hand van de vragen en gedachten die opkomen, gaan we met elkaar in gesprek. Met elkaar ontdekken we wat het prettigste tempo en manier van werken zijn. Het boek kan eventueel collectief aangeschaft worden.

Heb je interesse? Meer informatie en aanmelden bij Carolien Cornelissen c.cornelissen@doopsgezindutrecht.nl
Wanneer: (meestal) 4e maandag van de maand, 14.00-16.00u.
23 september 2024, 28 oktober, 25 november, januari 2025 (datum na nader overleg), 24 februari,
24 maart, 28 april, 26 mei, 23 juni